Tradescantia

Stekmethode:  Op water

Moeilijkheidsgraad: Zeer makkelijk

Stekmethode vergelijkbaar met: Swedish Ivy, Dracaena, Scindapsus, Chlorophytum etc.

 

Het stekken op water is een heel makkelijke methode om snel je plantencollectie uit te breiden. Vandaag gebruik ik als voorbeeld de Tradescantia, maar bijna alle planten (die geen vetplant zijn) kan je stekken op deze manier. De één vergt gewoon wat meer geduld dan de andere.

De Tradescantia is een heel makkelijke plant. Één keer per week water is voldoende, maar hij vindt het ook niet erg als je hem een keertje vergeet. Hij kan in zowel zon als schaduw geplaatst worden en kan zowel van ‘boven’ als van ‘onder’ bewaterd worden.

Zo eenvoudig als de plant zelf is, is het stekken van de Tradescantia ook. Het stappenplan is als volgt:

  1. Knip een stengel van ongeveer 15 cm af
  2. Haal een paar blaadjes van de stengel aan de onderkant af, het deel dat je in het water gaat steken (dit om te voorkomen dat de blaadjes gaan rotten)
  3. Zet de stengel op water
  4. Ververs het water één keer per week

Na ongeveer een week zouden de eerste wortels zichtbaar moeten zijn (zie foto’s).

Wat belangrijk is om te realiseren, is dat de plant in water ander soort wortels aanmaakt dan wanneer je de stek meteen in de grond zou steken. In het water maakt hij zogenaamde ‘waterwortels’ aan. Om deze reden kan je ook beter niet te lang wachten met de plant in de aarde te zetten op het moment dat er wortels verschijnen. Op het moment dat je de stek in de potgrond zet zal de plant namelijk een nieuw soort wortels aan moeten maken en heeft het niet veel meer aan de waterwortels. Om deze reden is het wortelen op water soms wat omstreden.

Waarom zou je dan eigenlijk toch stekken op water? Nou, op deze manier kan je wel goed zien of de stek levensvatbaar is en staat hij stabieler in de grond. Daarnaast kan de stek ook uit de waterwortels wel iets van voedingsstoffen uit de potgrond halen, dus ze zijn niet helemaal nutteloos. Het kan een goede eerste start zijn voor je stekje om de benodigde voedingsstoffen op te kunnen nemen!

Het kan soms even duren voordat je stekje van de aanpassing water naar grond is bijgekomen. Het lijkt dan wel alsof hij helemaal niet meer groeit, maar geen zorgen! Onder de oppervlakte is hij heel hard bezig. Het komt vanzelf weer goed!

Zoals gezegd kan je heel veel planten op water stekken, mits ze geen vetplant zijn. Als je benieuwd bent of jouw plant ook op water gestekt kan worden, laat het dan weten in de comments of stuur ons een berichtje!

Pin It on Pinterest