Aechmea ‘Blue rain’ en Aechmea fasciata

Nederlandse naam: Kokerbromelia

Stekmethode: Baby-on-the-side

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

Stekmethode vergelijkbaar met: Bromelia’s

Aechmea algemeen

De Aechmea is een mooie plant, die eenmalig bloeit met vaak bijzonder mooie bloemen. Net als de Bromelia, sterven deze planten langzaam af nadat zij gebloeid hebben. Fijn is wel dat voor zij sterven, ze kleine baby’s maken die tegen de stam van de moederplant aan groeien: baby’s on the side. (Ja, die naam heb ik zelf bedacht, maar het is wel echt wat het is). Mijn moeder heeft afgelopen zomer een ontzettend mooie Aechmea ‘Blue rain’ gekocht. Na een paar maanden was hij uitgebloeid, en inderdaad, had hij drie grote stekken aan de basis gemaakt. Aangezien ik de plant niet zelf in huis heb gehad, kan ik jullie geen persoonlijke ins- and outs geven. Wel weet ik de algemene tips voor verzorging: houd de aarde van de plant licht vochtig, en geef hem een lichte plek in huis, waar geen direct zonlicht komt.

 

Aechmea stekken

Maar nu naar het stekken. Het stekken van de Aechmea is wat ingewikkelder dan de andere blogs die ik geschreven heb. Leuk is wel dat ik deze stek-sessie gefilmd heb! Om het filmpje te kijken op ons youtube-kanaal, klik hier.

Voor het stekken van deze plant heb je de volgende dingen nodig: Handschoenen, een afvalbakje voor de oude aarde, een schoon en scherp mes, nieuwe potten voor de stekken, potgrond (gewone of speciale stekaarde), evt stekpoeder.

Stappenplan

Losgesneden stekken

  • Haal de moederplant uit de pot en verwijder alle aarde voorzichtig. Ga net zo lang door tot de wortels van de moederplant mooi bloot liggen en je de stam waar de baby’s aan vast zitten ook kan zien.
  • Neem vervolgens een schoon, scherp mes om de baby’s te verwijderen. Het is belangrijk dat je mes schoon is, om schimmelvorming te voorkomen. Het zou kunnen dat je wat van de onderste bladeren van de moederplant moet verwijderen voor je de baby’s los kan snijden. Snijd de baby’s zo dicht mogelijk tegen de stam van mama af, en voorkom beschadiging van eventuele wortels van de baby’s. Toen ik dit deed bleek dat de baby’s van de Aechmea ‘Blue rain’ überhaupt geen wortels hadden. Ik had het daarvoor ook met de Aechmea fasciata gedaan, die had wel wortels.
  • Als het goed is heb je nu de baby’s losgesneden van de moeder. Deze kun je nu in de aarde zetten. Let erop dat als ze nog geen wortels hebben, je ze de komende tijd wat extra aandacht moet geven. Als je de mogelijkheid hebt, steek de onderste twee centimeter van de baby’s even in stekpoeder. Stekpoeder beschermt de stek tegen eventuele schimmel, en stimuleert de plant om wortels te vormen. Klop het te veel aan stekpoeder van de plant af. Stekpoeder kan je kopen in elk tuincentrum. Bij het stekken van deze plant heb ik het niet gebruikt, dus het is zeker niet een vereiste.
  • Stop de stek in de aarde, gewoon met zijn kontje in de grond. Je kan er voor kiezen om speciale stek-aarde te gebruiken. Deze aarde beval niet tot nauwelijks voedingsstoffen, waardoor de stek gestimuleerd wordt om wortels te maken, om zelf naar voedingsstoffen te zoeken zegmaar. Ik had op dat moment niet de beschikking over stekpoeder of stek-aarde, ik heb reguliere potgrond gebruikt.

    De stekken in een eigen pot

Nu is het eigenlijk verder wachten tot de stek wortels vormt en aanslaat. Houd de grond licht vochtig. Aechmea’s vinden het net als Bromelia’s fijn om water in de kelk te krijgen. Zet ze op een lichte plek, het liefst zonder direct zonlicht. (de stekken die bij mij thuis staan, staan op het zuidwesten en dus best wel in direct zonlicht. Ze doen het verder prima.)

 

Tips voor niks

Let op dat sommige Aechmea-soorten nare stekels aan de bladeren hebben. Ik had handschoentjes aan gedaan tijdens het stekken. In principe maakt het niet uit als je de moederplant beschadigt, omdat deze dus al stervende is. Echter, sommige Aechmea soorten hebben ook hele mooie bladeren. Dus je kan ook de moederplant bewaren voor de sierwaarde van de bladeren.

Ik heb er zelf nog geen ervaring mee, maar je schijnt stekken van de Aechmea na ongeveer één jaar te kunnen stimuleren om te gaan bloeien. Dit doe je door een appelschil in de kelk te doen, en een zak om de plant te doen. Door de zak wordt de luchtvochtigheid wat hoger, wat hij fijn vindt. Ik heb hier zelf dus geen ervaring mee, dus heb geen specifieke tips.

Heb je vragen over de baby-on-the-side methode? Of wil je iets anders kwijt? Laat het vooral achter in de reacties!

Het demonstratiefilmpje zie je hier:

Pin It on Pinterest