Echeveria ‘Blue Fairy’

Stekmethode: Bladstek

Moeilijkheidsgraad: Makkelijk

Stekmethode vergelijkbaar met: Sedum burrito, Crassula-soorten

De Echeveria is een heel makkelijke plant. De moeilijkheidsgraad zit hem in het niet te veel water geven. Het is een vetplant, oorspronkelijk afkomstig uit Amerika en Mexico. Zoals je verwacht, heeft hij een zonnige standplaats nodig, maar een beetje schaduw kan hij ook wel hebben. Net als alle andere vetplanten, slaat hij vocht op in zijn bladeren, waardoor hij heel lang zonder water kan. Deze plant heeft vooral wat water nodig in de groeiperiode: lente en zomer. In de winter kan hij gerust een tijd zonder. Water geven gaat het beste ‘van onderen’. Dit betekent dat je de plant met pot (een pot met gaten, obviously) op een schaaltje met water zet. Op deze manier kan de plant zelf water opnemen. Als je water ‘van boven’ geeft, a.k.a. gieten op de plant, is de kans groot dat er water tussen de bladeren blijft staan en is de kans op rotten groter, zeker als hij wat meer in de schaduw staat. Natuurlijk kan je ook proberen net onder de bladeren te gieten, maar dat laat ik verder aan jou.

Het stekken van een Echeveria is heel makkelijk, het enige wat je er voor nodig hebt is wat precisie en veel geduld. Het principe van bladstekken is dat er uit een blad van de moederplant, een nieuwe plant zal groeien. Dit doe je bij de Echeveria door de moederplant uit de pot te halen. Verwijder voorzichtig alle aarde tussen de wortels. Houdt de plant nu op zijn kop. Als het goed is zie je dat de blaadjes van de Echeveria uit één stam ontstaan. Haal voorzichtig een blaadje van de stam, je kan hem er als het ware vanaf ‘knakken’. Let hierbij op dat je het uiteinde waarmee het blad bevestigd zat aan de stam, ‘het voetje’, niet beschadigt. Dit is namelijk de plek waar het stekje uit zal groeien.

Je kunt meerdere blaadjes van de stam af halen, net zo veel jij wilt. Je kan de stam daarna afsnijden tot waar je de blaadjes verwijderd hebt. Laat de snijwond bij de moederplant nu eerst een paar dagen tot een week drogen voordat je hem terug op aarde zet. Het drogen van zo’n wond is belangrijk om rotten te voorkomen. De moederplant zal zodra ze weer op aarde staat, nieuwe wortels maken en gewoon verder groeien.

Oké, de blaadjes zijn van de moederplant verwijderd, de moederplant ligt te drogen. Wat nu? Nu is het eigenlijk gewoon wachten. Het kan tot ongeveer zes weken duren voordat de bladeren nieuwe stekken gaan vormen. Je kunt de blaadjes op droge aarde leggen (niet in de aarde steken), je kan ze ook op een bordje zonder aarde leggen. Zet ze op een lichte plek, maar liever niet op het zuiden. Voor een raam op het oosten of westen is perfect. Na een paar weken zal je zien dat er kleine bolletjes/uitlopers ontstaan aan het ‘voetje’ van de bladeren, dit zijn je nieuwe plantjes! Laat ze vooral nog rustig liggen en kom er niet te veel aan. Zoals ik al beschreef, ze slaan voeding op in hun blad. Dit betekent dat deze baby’s nog een heel blad aan voeding op kunnen nemen voordat zij nieuwe voeding nodig hebben.

Ze hebben dus nog geen water nodig. Sterker nog, ze hebben nog geen wortels gevormd waarmee ze het water op zouden kunnen nemen. Als je wel water geeft, zal het stekje gaan rotten. Later zullen de bladeren worteltjes gaan vormen, vaak in een hele mooie kleur. Dit is het moment om ze op de aarde te leggen als je dat nog niet gedaan had. Leg de bladeren plat op de aarde, met de worteltjes naar beneden gericht. Je hoeft ze niet in de aarde te steken of aan te drukken, de wortels gaan zelf op zoek naar de aarde. Vanaf dit moment kun je ze ook af en toe een klein beetje water geven. Maar zoals ik al zei, zolang het blad van de moederplant nog niet helemaal verschrompeld is, hebben ze nog genoeg voedsel op voorraad.

Uiteindelijk zal het blad van de moederplant helemaal verschrompelen en groeit het stekje uit tot een volwaardige plant. Het kan een flinke tijd duren. Zes weken geleden heb ik bladeren van de Echeveria gestekt, ze zijn nu zo groot als op onderstaande foto. Ik moet zeggen, nu ze eenmaal wat groter zijn groeien ze wel harder. Begin februari heb ik ook blaadjes van de Sedum burrito, die je vergelijkbaar stekt, op aarde gelegd om te stekken, maar die groeien wel echt ontzettend langzaam (zie foto).

Mocht je tips of vragen hebben, laat het weten in de reacties. Ook voor deze plant geldt dat hij genoeg baby’s maakt, dus mocht het stekken een keer mis gaan is dat helemaal niet erg. De Echeveria kan echt wel wat hebben! (behalve te veel water dan 😉 )

 

Pin It on Pinterest